Wirtualna książka kucharska
Karpatka
Karpatka

Karpatka

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jaj
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • Cukier waniliowy
  • Kostka masła

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Margarynę z wodą podgrzać w garnku do roztopienia margaryny.
  2. Dodać mąkę energicznie mieszając żeby nie powstały grudki.
  3. Dodać proszek do pieczenia i wbijać do masy po 1 jajku, mieszając mikserem.
  4. Masę podzielić na dwie części, rozsmarować na blaszce (24cm x 36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC, góra dół bez termoobiegu 20-25 minut (kontrolować stopień wypieczenia, ciasto powinno być suche).

Masa:

  1. W połowie mleka (250 ml) rozpuścić cukier z cukrem waniliowym, zagotować. W drugiej połowie mleka rozmieszać mąki, wlać do gotującego się mleka z cukrem i chwilkę gotować, mieszając żeby w masie budyniowej nie powstały grudki. Odstawić do ostudzenia.
  2. Miękkie masło włożyć do miski od miksera, dodawać po łyżce masy budyniowej i miksować na gładką masę.
  3. Przełożyć masę na ciasto, wierzch posypać cukrem pudrem lub skropić polewą czekoladową.