Wirtualna książka kucharska
Ciasto balowe
Ciasto balowe

Ciasto balowe

Ciasto biszkoptowe:

  • 6 jaj w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowej
  • 500 ml mleka
  • 2 kopiate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 250 g masła miękkiego

Dodatkowo:

  • sok z cytryny z wodą – do nasączenia biszkoptu (można też użyć soku pomarańczowego)
  • powidła z czarnej porzeczki
  • 20-25 herbatników i 20-25 krakersów słonych
  • masa kajmakowa – kilka łyżek
  • 400- 500 ml śmietany 36%
  • śmiatan-fix
  • wiórki czekoladowe, starta czekolada albo kakao do dekoracji wierzchu ciasta

  1. Zaczynamy od biszkoptu: oddzielamy żółtka od białek, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, szykujemy sobie cukier. Białka ubijamy na sztywną pianę, gdy się zrobi już puszysta to zaczynamy stopniowo dodawać cukier, mieszając do rozpuszczenia przed kolejną porcją cukru. Na koniec dodajemy żółtka i chwilę miksujemy już na niskich obrotach. Mąki z proszkiem przesiewamy i mieszamy szpatułką albo rózgą kuchenną. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 160ºC i piec przez 10 min (z funkcją termoobiegu), następnie zwiększyć temperaturę do 170ºC i piec jeszcze przez 15 minut. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć z formy i przeciąć na dwa blaty.
  2. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka wymieszać z cukrem waniliowym, żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem. Mieszankę dodać do gotującego się mleka, najlepiej miksując albo mocno mieszając żeby nie powstały grudki. Gotować krótko aż budyń zgęstnieje. Przykryć szczelnie folią spożywczą (zapobiega powstawaniu kożucha) i odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo po łyżce zimny budyń.
    Można też przygotować masę w TM: wówczas wlewamy całe mleko, cukry, mąkę i żółtka do TM i gotujemy 8min 100ºC obroty 3. Następnie dodajemy masło i miksujemy 1min obroty 4.
  3. Ubijamy kremówkę ze śmietan-fixem.
  4. Złożenie ciasta: 1 blat biszkoptu, nasączamy wodą z cytryną, na to cienka warstwa dżemu porzeczkowego, następnie „mniejszą połowę” masy budyniowej. Na to kładziemy 2 blat biszkoptu, znowu nasączamy, nakładamy resztę masy budyniowej. Dalej herbatniki, na herbatnikach rozsmarowujemy cienką warstwę masy kajmakowej (nie całą puszkę ani nawet nie pół! :D), na to krakersy i na wierzch ubitą kremówkę. Dekorujemy i przechowujemy w lodówce 🙂