Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, urywamy po kawałku i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u nas 22×33 cm) i pieczemy każdą część oddzielnie – ok. 15 min, temperatura 180°C.TM: 30 sekund obroty 6.
Z jajek na ciasto biszkoptowe oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywną pianę, uważając żeby jej nie przebić, pod koniec ubijania dodawać ciągle miksując po łyżce cukru. Na koniec ciągle ubijając dodać po jednym żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką. Ciasto biszkoptowe upiec na złoty kolor – około 35-40 minut w temperaturze 160ºC.
Mleko zagotowujemy z mąkami i cukrem do powstania budyniu. Margarynę ucieramy i dodajemy łyżka po łyżce do gorącego budyniu, mieszając mikserem masę. TM: Mleko, mąki, cukier i cukier waniliowy gotować 7 min/100°C/obr. 3. Dodać margarynę, wymieszać 1 min/obr. 4.
Jeśli chcemy do ciasta dodać dżem porzeczkowy – wtedy dajemy go na spodnie kruche ciasto przed wylaniem masy budyniowej. Na pierwsze kruche ciasto wylewamy połowę gorącej masy budyniowej i nakrywamy biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugą częścią kruchego ciasta.
Masło, cukier, kakao i kostki czekolady roztopić w rondelku ale nie zagotowywać. Dodać jajko i zmiksować. Ciasto polać ciepłą polewą, można udekorować wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami czy blanszowanymi płatkami migdałów. TM: Masło roztopić 3 min/70°C/obr. 1. Dodać resztę składników i wymieszać 20 s/obr. 3