Skip to content
Sernik gotowany a’la Królewicz
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki miodu płynnego
- 2 jajka
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego sera (albo z wiaderka)
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 kostka margaryny
- 2 jajka
- 1/2 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- 1/3 kostki margaryny
- 1 i 1/2 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Rozwałkować i piec każdy placek 15 min w 180°C.
- Ser, cukier, cukier wanilinowy, margarynę oraz jajka zagotować. Jak się będzie gotowało to dodajemy pół szklanki mleka i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
- Składniki na polewę umieszczamy w rondelku i gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając. Ciasto polewamy ciepłą polewą.
- Układamy w blaszce placek – masa serowa – placek – masa serowa – placek – polewa
- Ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami czy blanszowanymi płatkami migdałów.