Wirtualna książka kucharska
Sernik gotowany a’la Królewicz
Sernik gotowany a’la Królewicz

Sernik gotowany a’la Królewicz

 

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki miodu płynnego
  • 2 jajka
Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego sera (albo z wiaderka)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Rozwałkować i piec każdy placek 15 min w 180°C.
  2. Ser, cukier, cukier wanilinowy, margarynę oraz jajka zagotować. Jak się będzie gotowało to dodajemy pół szklanki mleka i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
  3. Składniki na polewę umieszczamy w rondelku i gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając. Ciasto polewamy ciepłą polewą.
  4. Układamy w blaszce placek – masa serowa – placek – masa serowa – placek – polewa
  5. Ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami czy blanszowanymi płatkami migdałów.