Składniki:
- 600 g mięsa mielonego z indyka
- Kilka różyczek brokułu
- Marchewka
- Garść fasolki szparagowej
- Pół kulki sera mozzarella
- 2 jajka.
- 5 gałązek zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Sól, pieprz
- Bułka tarta
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- Mąka pszenna
Przygotowanie:
- Różyczki brokułu, marchewkę oraz fasolkę szparagową ugotować. Warzywa pokroić drobno i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w kostkę mozarellę oraz 1 łyżeczkę curry.
- Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, 1 czubatą łyżkę mąki, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, sól, pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką.
- Z mięsa formuj kulki i spłaszczaj je na dłoni. Na środku każdej nałóż trochę nadzienia i zamknij, formując pulpecik.
- W miseczce roztrzep 1 jajko. Bułkę tartą wymieszaj z 2 łyżkami płatków drożdżowych. Pulpety obtaczaj w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia.
Uwagi:
Pulpety można przygotować z dowolnym nadzieniem. Świetnie się sprawdzi blanszowany szpinak z suszonymi pomidorami i serem feta.
Na zdjęciu pulpety z pieczonymi ziemniaczkami i surówką brokułowo-kalafiorową.
