Wirtualna książka kucharska
Nadziewane pulpety z indyka
Nadziewane pulpety z indyka

Nadziewane pulpety z indyka

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego z indyka
  • Kilka różyczek brokułu
  • Marchewka
  • Garść fasolki szparagowej
  • Pół kulki sera mozzarella
  • 2 jajka.
  • 5 gałązek zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • Mąka pszenna

Przygotowanie:

  1. Różyczki brokułu, marchewkę oraz fasolkę szparagową ugotować. Warzywa pokroić drobno i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w kostkę mozarellę oraz 1 łyżeczkę curry.
  2. Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, 1 czubatą łyżkę mąki, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, sól, pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką.
  3. Z mięsa formuj kulki i spłaszczaj je na dłoni. Na środku każdej nałóż trochę nadzienia i zamknij, formując pulpecik.
  4. W miseczce roztrzep 1 jajko. Bułkę tartą wymieszaj z 2 łyżkami płatków drożdżowych. Pulpety obtaczaj w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia.

Uwagi:

Pulpety można przygotować z dowolnym nadzieniem. Świetnie się sprawdzi blanszowany szpinak z suszonymi pomidorami i serem feta.

Na zdjęciu pulpety z pieczonymi ziemniaczkami i  surówką brokułowo-kalafiorową.