Składniki:
- 400g fileta z piersi kurczaka
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, vegeta
Przygotowanie:
- Mięso pokroić bardzo drobno.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
- Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać dokładnie i odstawić na 10 – 15 minut.
- Z masy uformować kotlety. Żeby mięso się tak nie kleiło można robić to zwilżonymi wodą dłońmi.
- Kotlety obtoczyć z każdej strony w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć z jednej strony na lekko złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, przykryć patelnię pokrywką i smażyć na małym ogniu. Od czasu do czasu przewrócić kotlety żeby się dobrze wypiekły z każdej strony.
