Wirtualna książka kucharska
Kotlety pożarskie
Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie

Składniki:

  • 400g fileta z piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić bardzo drobno.
  2. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  3. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
  4. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać dokładnie i odstawić na 10 – 15 minut.
  5. Z masy uformować kotlety. Żeby mięso się tak nie kleiło można robić to zwilżonymi wodą dłońmi.
  6. Kotlety obtoczyć z każdej strony w bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć z jednej strony na lekko złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, przykryć patelnię pokrywką i smażyć na małym ogniu. Od czasu do czasu przewrócić kotlety żeby się dobrze wypiekły z każdej strony.