Składniki:
- 200 g mleka
- 50 g drożdży świeżych
- 70 g cukru
- 4 żółtka
- 80 g masła
- 0.5 kg mąki pszennej
- 2 łyżki spirytusu
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
- 1 mały ziemniak
- Dżem lub inne smarowidło do nadzienia
Przygotowanie:
- Drożdże, cukier, mleko, żółtka i masło podgrzać mieszając, TM 2 min, 37ºC, obroty 5.
- Dodać mąkę, szczyptę soli i spirytus i wyrobić ciasto, TM: 3 min, tryb wyrabiania ciasta.
- Ciasto odstawić w natlłuszczonej misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Rozwałkować ciasto i szklanka wykrawać okręgi. Zagnieść kulki na pączki i odstawić jeszcze na 10-15 min do wyrośnięcia.
- Smażyć w garnku na rozgrzanym oleju po kilka sztuk, z każda partią pączków dorzucając kawałek surowego ziemniaka. Dodanie ziemniaka wyrównuje temperaturę i zapobiega przypalaniu się oleju.
- Ciepłe paczki nadziać wybranym dżemem lub innym nadzieniem.
