Wirtualna książka kucharska
Pączki
Pączki

Pączki

Składniki:

  • 200 g mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 70 g cukru
  • 4 żółtka
  • 80 g masła
  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki spirytusu
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • 1 mały ziemniak
  • Dżem lub inne smarowidło do nadzienia

Przygotowanie:

  1. Drożdże, cukier, mleko, żółtka i masło podgrzać mieszając, TM 2 min, 37ºC, obroty 5.
  2. Dodać mąkę, szczyptę soli i spirytus i wyrobić ciasto, TM: 3 min, tryb wyrabiania ciasta.
  3. Ciasto odstawić w natlłuszczonej misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  4. Rozwałkować ciasto i szklanka wykrawać okręgi. Zagnieść kulki na pączki i odstawić jeszcze na 10-15 min do wyrośnięcia.
  5. Smażyć w garnku na rozgrzanym oleju po kilka sztuk, z każda partią pączków dorzucając kawałek surowego ziemniaka. Dodanie ziemniaka wyrównuje temperaturę i zapobiega przypalaniu się oleju.
  6. Ciepłe paczki nadziać wybranym dżemem lub innym nadzieniem.