Wirtualna książka kucharska
Chrusty
Chrusty

Chrusty

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 50 g masła, miękkiego
  • 200 g gęstej śmietany (18%)
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

  1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Ciasto rzucić energicznie na oprószony mąką blat i uderzać wałkiem przez dłuższą chwilę (ja osobiście zamiast okładać wałkiem wybrałam rzucanie z całej siły o stolnicę). W trakcie „bicia” ciasto kilka razy poskładać. Jest to ważny etap, ponieważ dzięki temu ciasto się napowietrza i staje się bardziej kruche.
  2. Ciasto cieniutko rozwałkować (ok. 1 mm) i wykrawać pasy po około 3 cm szerokości. Wykrawać prostokąty  o długości ~10 cm, pośrodku każdego prostokąta zrobić niewielkie nacięcie nożem. Jeden koniec prostokąta przewlekamy przez nacięty otwór, tworząc w ten sposób faworka.
  3. Smalec rozpuścić i rozgrzać w garnku. Faworki wrzucać po kilka, żeby się nie stykały. Smażyć z każdej strony po kilkanaście sekund. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  4. Podawać oprószone cukrem pudrem.