Składniki:
- 250 g mleka
- 250 g wody
- 40 g drożdży, świeżych
- 500 g mąki pszennej
- 100 g mąki razowej
- 100 g płatków owsianych lub otrębów
- 70 g siemienia lnianego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Mleko i wodę podgrzać – TM: 3 min 37°C obroty 1
- Drożdże, cukier i 100 g mąki i dokładnie rozmieszać – TM: 2 min obroty 3. Powstały zaczyn odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Do zaczynu dodać resztę mąki (400 g pszennej oraz 100 g razowej), otręby bądź płatki owsiane, jajko, siemię lniane i sól. Ze składników wyrobić ciasto – TM: 4 min tryb wyrabiania ciasta. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, następnie przełożyć do podłużnej blaszki i zostawić w ciepłym miejscu na 45 min.
- Piec 60 min w temperaturze 180°C, z włączonym termoobiegiem.
