Wirtualna książka kucharska
Chleb pszenny z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym
Chleb pszenny z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym

Chleb pszenny z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym

Składniki:

  • 250 g mleka
  • 250 g wody
  • 40 g drożdży, świeżych
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g mąki razowej
  • 100 g płatków owsianych lub otrębów
  • 70 g siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Mleko i wodę podgrzać – TM: 3 min 37°C obroty 1
  2. Drożdże, cukier i 100 g mąki i dokładnie rozmieszać – TM: 2 min obroty 3. Powstały zaczyn odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  3. Do zaczynu dodać resztę mąki (400 g pszennej oraz 100 g razowej), otręby bądź płatki owsiane, jajko, siemię lniane i sól. Ze składników wyrobić ciasto – TM: 4 min tryb wyrabiania ciasta. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, następnie przełożyć do podłużnej blaszki i zostawić w ciepłym miejscu na 45 min.
  4. Piec 60 min w temperaturze 180°C, z włączonym termoobiegiem.