Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- bulion warzywny (1-1,5l)
- kremówka ok. 200ml
- papyrka słodka, papryka ostra, sól, pieprz
- Marchewkę, pietruszkę i dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce do pieczenia. Skropić oliwą i posypać przyprawą (ja użyłam przyprawę Knorra włoską do pomidorów ale równie dobrze może być sól ziołowa). Piekarnik (bez termoobiegu) 200°C, piec ok. 30-40 min aż warzywa będą się rozwalać pod widelcem.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć (na maśle klarowanym). Potem dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej podsmażać z 10min. Zalać odrobiną wodą (żeby przykryły się ziemniaki), dodać trochę soli i gotować do miękkości ziemniaków.
- Warzywa z piekarnika i zawartość patelni przerzucić do garnka. Zalać bulionem, dodać przyprawy (1 czubata łyżka papryki słodkiej, trochę soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki ostrej i szczypta przyprawy ostrej), zagotować i zblendować. Pod koniec dodać kremówkę (chociaż można pominąć, u mnie bez kremówki byłaby za ostra), ewentualnie dosolić do smaku albo rozcieńczyć trochę wodą (po dodaniu wodu/kremówki najlepiej na krótko znowu zblendować).