Skip to content
Zupa krem z cukinii
Składniki:
- 3 średnie cukinie (około 750 g)
- 50 g serka białego
- 10 g masła + dodatkowa ilość do smażenia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 500 g wody
- sól, pieprz
- do podania grzanki ziołowe lub groszek ptysiowy
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na maśle. TM: 3 sekundy, obroty 5, następnie 3 minuty 120°C, obroty 1.
- Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, wodę, kostkę bulionu, zagotować. Gotować na średnim ogniu przez 15 min. TM: 15 min, 100°C, obroty 1.
- Dodać masło i serek, zmiksować na gładki krem. TM: 1 minuta, obroty 4, stopniowo zwiększać do 8.