sok z cytryny z wodą – do nasączenia biszkoptu (można też użyć soku pomarańczowego)
powidła z czarnej porzeczki
20-25 herbatników i 20-25 krakersów słonych
masa kajmakowa – kilka łyżek
400- 500 ml śmietany 36%
śmiatan-fix
wiórki czekoladowe, starta czekolada albo kakao do dekoracji wierzchu ciasta
Zaczynamy od biszkoptu: oddzielamy żółtka od białek, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, szykujemy sobie cukier. Białka ubijamy na sztywną pianę, gdy się zrobi już puszysta to zaczynamy stopniowo dodawać cukier, mieszając do rozpuszczenia przed kolejną porcją cukru. Na koniec dodajemy żółtka i chwilę miksujemy już na niskich obrotach. Mąki z proszkiem przesiewamy i mieszamy szpatułką albo rózgą kuchenną. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku 200ºC 20-25 minut. Biszkopt po upieczeniu przecinamy na dwa blaty.
Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka wymieszać z cukrem waniliowym, żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem. Mieszankę dodać do gotującego się mleka, najlepiej miksując albo mocno mieszając żeby nie powstały grudki. Gotować krótko aż budyń zgęstnieje. Przykryć szczelnie folią spożywczą (zapobiega powstawaniu kożucha) i odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo po łyżce zimny budyń.
Ubijamy kremówkę ze śmietan-fixem.
Złożenie ciasta: 1 blat biszkoptu, nasączamy wodą z cytryną, na to cienka warstwa dżemu porzeczkowego, następnie „mniejszą połowę” masy budyniowej. Na to kładziemy 2 blat biszkoptu, znowu nasączamy, nakładamy resztę masy budyniowej. Dalej herbatniki, na herbatnikach rozsmarowujemy cienką warstwę masy kajmakowej (nie całą puszkę ani nawet nie pół! :D), na to krakersy i na wierzch ubitą kremówkę. Dekorujemy i przechowujemy w lodówce 🙂