Wirtualna książka kucharska
Chleb z kaszą gryczaną
Chleb z kaszą gryczaną

Chleb z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 300 ml wody
  • 500 g mąki pszennej / orkiszowej jasnej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 50 g płatków owsianych
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Drożdże i miód rozmieszać w wodzie. TM: 2 min / obr. 2
  3. Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, sól, ziarna słonecznika, płatki owsiane oraz ugotowaną kaszę gryczaną i wyrobić ciasto. TM: 4 min, tryb ugniatania ciasta
  4. Ciasto przełożyć do podłużnej foremki (keksówki) o długości 28-30 cm, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godziny.
  5. Wierzch wyrośniętego chleba naciąć ukośnie ostrym nożem. Opcjonalnie: wierzch chleba można posypać sezamem, makiem czy innymi ulubionymi ziarenkami.
  6. Piec 55-65 min w temperaturze 200°C z termoobiegiem.