Wirtualna książka kucharska
Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • bulion warzywny (1-1,5l)
  • kremówka ok. 200ml
  • papyrka słodka, papryka ostra, sól, pieprz

  1. Marchewkę, pietruszkę i dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce do pieczenia. Skropić oliwą i posypać przyprawą (ja użyłam przyprawę Knorra włoską do pomidorów ale równie dobrze może być sól ziołowa). Piekarnik (bez termoobiegu) 200°C, piec ok. 30-40 min aż warzywa będą się rozwalać pod widelcem.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć (na maśle klarowanym). Potem dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej podsmażać z 10min. Zalać odrobiną wodą (żeby przykryły się ziemniaki), dodać trochę soli i gotować do miękkości ziemniaków.
  3. Warzywa z piekarnika i zawartość patelni przerzucić do garnka. Zalać bulionem, dodać przyprawy (1 czubata łyżka papryki słodkiej, trochę soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki ostrej i szczypta przyprawy ostrej), zagotować i zblendować. Pod koniec dodać kremówkę (chociaż można pominąć, u mnie bez kremówki byłaby za ostra), ewentualnie dosolić do smaku albo rozcieńczyć trochę wodą (po dodaniu wodu/kremówki najlepiej na krótko znowu zblendować).