Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka majonezu (u mnie Winiary)
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego lub waniliowego
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Miksować dalej na sztywno, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
- Dodać żółtka i aromat, zmiksować.
- Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Zmiksować z masą jajeczną na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników.
- Dodać majonez i również na najniższych obrotach zmiksować do połączenia składników.
- Przełożyć do foremki – u mnie jest to podłużna keksówka o długości 31 cm. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (góra – dół) i piec przez 45-50 min.
- Wyjąć z blaszki po całkowitym ostudzeniu ciasta.
