Wirtualna książka kucharska
Cytrynowe risotto z dorszem
Cytrynowe risotto z dorszem

Cytrynowe risotto z dorszem

Składniki:

  • 500g fileta z dorsza
  • 1 większa biała cebula
  • 2 niepełne szklanki ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
  • 1,5 małej cytryny (albo 1 większa)
  • Pół pęczka koperku
  • 250-300ml białego wytrawnego wina 
  • Ok. 1l bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz
  • Szczypta szafranu
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, sok wycisnąć.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Filety opłukać wodą i pokroić w ok. 2-centymetrową kostkę.
  4. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Smażyć do delikatnego zarumienienia.
  5. Dodać na patelnię ryż i mieszać co chwilę aż ziarenka staną się częściowo przezroczyste (ok. 5 min). 
  6. Zmniejszyć ogień pod patelnią i wlać wino. Gotować aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodać pokrojoną w kostkę rybę i zalać częścią bulionu (tak do lekkiego pokrycia ryżu).
  7. Dodać odrobinę soli, pieprzu, szafran, sok z cytryny i część startej skórki. 
  8. Co jakiś czas delikatnie przemieszać danie i uzupełniać poziom bulionu aż do zmiękczenia ziarenek ryżu. Całość z reguły trwa 20-30 minut.
  9. Na chwilę przed końcem gotowania dodać drobno posiekany koperek.
  10. Przed podaniem udekorować resztą startej skórki cytryny.