Składniki:
Kotleciki:
- filet z łososia bez skóry
- pęczek koperku
- 2 małe marchewki lub 1 duża
- pęczek zielonej pietruszki
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy do ryby Dar Natury (można zamiennie dać sól, pieprz, odrobinę majeranku i czerwonej papryki)
Panierka:
- 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
Przygotowanie:
- Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
- Filet z łososia zmielić lub pokroić w drobną kosteczkę.
- Koperek i natkę pietruszki posiekać.
- Wszystkie składniki na kotleciki wymieszać.
- Płatki kukurydziane zmiażdżyć (ja używam do tego szklanki, można łyżeczką czy krótko zmielić blenderem). Dodać resztę składników na panierkę i wymieszać.
- Uformować kotleciki i obtoczyć w panierce. Piec 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200ºC.
