Wirtualna książka kucharska
Kruche ciasteczka z jabłkiem
Kruche ciasteczka z jabłkiem

Kruche ciasteczka z jabłkiem

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 jabłek
  • cynamon
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki połączyć i ugnieść ciasto – TM: 20 sek. obr. 4. Ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
  2. Stolnicę oprószyć mąką. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykrawać kółka.
  3. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na grubsze plasterki (najpierw na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na 3-4 plasterki).
  4. Plastry jabłka układać na kółkach z ciasta. Oprószyć delikatnie cynamonem i złożyć ciasto na pół.
  5. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych proporcji wychodzą dwie duże blachy ciasteczek.
  6. Piec około 30 min w 180°C (grzałka góra – dół) – ciastka powinny się lekko zarumienić.
  7. Ciastka ostudzić i posypać cukrem pudrem.