Składniki:
- 400 g twarogu półtłustego, zmielonego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny Kasi, miękka
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 2 opakowania galaretki
- 3 szklanki gorącej wody
- owoce sezonowe
Przygotowanie:
- Margarynę, żółtka i cukier utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać ser, zmiksować.
- Żelatynę namoczyć przez 10 min w 1/4 szklanki zimnej wody.
- Mleko podgrzać (nie zagotowywać), rozpuścić w nim namoczoną żelatynę, chwilę podgrzać i wlać do masy serowej.
- Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową.
- Masę przełożyć do garnka i lekko podgrzać cały czas energicznie mieszając aż do uzyskania gładkiej masy.
- Masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm i odstawić do ostudzenia, następnie przełożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
- Kiedy masa zastygnie przygotowujemy galaretkę – 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Ostudzamy i odkładamy na chwilę do lodówki (pilnować bo w lodówce lubi szybko stężeć). Gdy galaretka zaczyna lekko tężeć wykładamy na sernik wybrane owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
