Wirtualna książka kucharska
Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 3 średnie cukinie (około 750 g)
  • 50 g serka białego
  • 10 g masła + dodatkowa ilość do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 500 g wody
  • sól, pieprz
  • do podania grzanki ziołowe lub groszek ptysiowy

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na maśle. TM: 3 sekundy, obroty 5, następnie 3 minuty 120°C, obroty 1.
  2. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, wodę, kostkę bulionu, zagotować. Gotować na średnim ogniu przez 15 min. TM: 15 min, 100°C, obroty 1.
  3. Dodać masło i serek, zmiksować na gładki krem. TM: 1 minuta, obroty 4, stopniowo zwiększać do 8.