Składniki:
- 1 kostka margaryny (250g)
- 500 g mleka w proszku
- 1/2 szkl wody
- 3/4 szkl cukru
- 4 czubate łyżki kakao
- 450 g herbatników
- Garść bakalii
Przygotowanie:
- Margarynę wrzucić do rondelka i rozpuścić z wodą.
- Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści.
- Dodać kakao i mieszać uważając żeby się nie zbryliło. Odstawić do wystudzenia.
- Kilka herbatników odłożyć, resztę pokruszyć (można wrzucić do woreczka i potłuc młotkiem/tłuczkiem do mięsa/rozwałkować wałkiem).
- Mleko w proszku, bakalie oraz połowę pokruszonych herbatników przerzucić do miski i wymieszać z masą kakaową. Dodawać resztę herbatników ile masa przyjmie – masa będzie bardzo gęsta.
- Masę przełożyć do formy (ok.30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć. Jeśli zostały wcześniej herbatniki to możemy je teraz podociskać.
- Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
