Składniki:
Zupa:
- 1 kg pieczarek
- 3 pory
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 serki topione z pieczarkami (ewentualnie kremowe)
- 2 kostki rosołowe
- Sól, pieprz
Pulpeciki:
- 600 g mięsa mielonego
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 jajka
- 1/2 szkl wody
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę i por drobno pokroić i udusić na maśle.
- Do garnka wlać 3 litry wody. Dodać pokrojone na grube plasterki pieczarki, startą na grubych oczkach marchew i podsmażone cebulę i pory. Gotować do miękkości warzyw – około 30 min.
- Składniki na pulpeciki dokładnie wymieszać. Formować jak najmniejsze pulpeciki i wrzucać od razu do zupy. Gotować jeszcze około 15-20 minut.
- Nabrać do miseczki trochę zupy i rozmieszać w niej dokładnie serki topione. Wlać do garnka z zupą, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
