Wirtualna książka kucharska
Zupa pieczarkowa z pulpecikami
Zupa pieczarkowa z pulpecikami

Zupa pieczarkowa z pulpecikami

Składniki:

Zupa:

  • 1 kg pieczarek
  • 3 pory
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 serki topione z pieczarkami (ewentualnie kremowe)
  • 2 kostki rosołowe
  • Sól, pieprz

Pulpeciki:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl wody
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i por drobno pokroić i udusić na maśle.
  2. Do garnka wlać 3 litry wody. Dodać pokrojone na grube plasterki pieczarki, startą na grubych oczkach marchew i podsmażone cebulę i pory. Gotować do miękkości warzyw – około 30 min.
  3. Składniki na pulpeciki dokładnie wymieszać. Formować jak najmniejsze pulpeciki i wrzucać od razu do zupy. Gotować jeszcze około 15-20 minut.
  4. Nabrać do miseczki trochę zupy i rozmieszać w niej dokładnie serki topione. Wlać do garnka z zupą, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.