Skip to content
Sałatka szpinakowa z boczkiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
Sałatka:
- 200 – 300 g szpinaku baby
- 200 g boczku parzonego w plastrach
- 100 g sera feta
- 100 g suszonych pomidorów z zalewy
- 50 g słonecznika
- grzanki ziołowe do posypania
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu (czubata)
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 4 łyżki śmietanki 12%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamico
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Szpinak pozbawić grubszych łodyżek i opłukać. Większe liście można przedrzeć na pół.
- Boczek kroimy w kostkę lub paski i smażymy na suchej patelni. Boczek powinien być ładnie zarumieniony i chrupiący.
- Słonecznik prażymy na suchej patelni. Można ten krok pominąć, ale podprażony słonecznik będzie bardziej chrupiący.
- Ser feta kroimy w kostkę, a pomidory osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski.
- Mieszamy razem wszystkie składniki sosu. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
- W misce układamy naprzemiennie – szpinak, sos, boczek, suszone pomidory, słonecznik, feta. Wierzch sałatki posypujemy dodatkowo grzankami.