Wirtualna książka kucharska
Sałatka szpinakowa z boczkiem i suszonymi pomidorami
Sałatka szpinakowa z boczkiem i suszonymi pomidorami

Sałatka szpinakowa z boczkiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

Sałatka:

  • 200 – 300 g szpinaku baby
  • 200 g boczku parzonego w plastrach
  • 100 g sera feta
  • 100 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 50 g słonecznika
  • grzanki ziołowe do posypania

Sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu (czubata)
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 łyżki śmietanki 12%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamico
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Szpinak pozbawić grubszych łodyżek i opłukać. Większe liście można przedrzeć na pół.
  2. Boczek kroimy w kostkę lub paski i smażymy na suchej patelni. Boczek powinien być ładnie zarumieniony i chrupiący.
  3. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Można ten krok pominąć, ale podprażony słonecznik będzie bardziej chrupiący.
  4. Ser feta kroimy w kostkę, a pomidory osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski.
  5. Mieszamy razem wszystkie składniki sosu. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
  6. W misce układamy naprzemiennie – szpinak, sos, boczek, suszone pomidory, słonecznik, feta. Wierzch sałatki posypujemy dodatkowo grzankami.