Skip to content
Kotlety jarmużowe z warzyw z rosołu
Składniki:
- ugotowane warzywa z rosołu (u mnie: kawałek kapusty włoskiej, 1 pietruszka, 1/4 selera, 3 marchewki)
- 200-250 g liści jarmużu
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- natka zielonej pietruszki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- bułka tarta
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować i ostudzić.
- Jarmuż gotować na parze przez ok. 10 minut. Przestudzić, poszatkować i skropić sokiem z cytryny.
- Kapustę włoską odcisnąć z nadmiaru wody. Poszatkować.
- Do miski włożyć pietruszkę, seler, marchewki, ziemniaki i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie musi być rozgniecione na idealną papkę).
- Dorzucić poszatkowaną kapustę, jarmuż, jajka, mąkę, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki i płatki drożdżowe. Doprawić solą i pieprzem i ugnieść na jednolitą masę. Ja dodaję 1 czubatą łyżeczkę pieprzu ziołowego i 1 płaską łyżeczkę soli ziołowej.
- Z masy formować kotleciki jak na klasyczne mielone, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju do zarumienienia.