Wirtualna książka kucharska
Kotlety jarmużowe z warzyw z rosołu
Kotlety jarmużowe z warzyw z rosołu

Kotlety jarmużowe z warzyw z rosołu

Składniki:

  • ugotowane warzywa z rosołu (u mnie: kawałek kapusty włoskiej, 1 pietruszka, 1/4 selera, 3 marchewki)
  • 200-250 g liści jarmużu
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • natka zielonej pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • bułka tarta
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować i ostudzić.
  2. Jarmuż gotować na parze przez ok. 10 minut. Przestudzić, poszatkować i skropić sokiem z cytryny.
  3. Kapustę włoską odcisnąć z nadmiaru wody. Poszatkować.
  4. Do miski włożyć pietruszkę, seler, marchewki, ziemniaki i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie musi być rozgniecione na idealną papkę).
  5. Dorzucić poszatkowaną kapustę, jarmuż, jajka, mąkę, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki i płatki drożdżowe. Doprawić solą i pieprzem i ugnieść na jednolitą masę. Ja dodaję 1 czubatą łyżeczkę pieprzu ziołowego i 1 płaską łyżeczkę soli ziołowej.
  6. Z masy formować kotleciki jak na klasyczne mielone, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju do zarumienienia.