Wirtualna książka kucharska
Tort chałwowy dla taty
Tort chałwowy dla taty

Tort chałwowy dla taty

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków

Masa:

  • 375 ml mleka
  • 375 g masła, miękkiego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 g chałwy waniliowej

Dodatki:

  • galaretka z czarnej porzeczki
  • 120 ml gorzkiej kawy
  • 20 ml likieru orzechowego (lub kawowego) – można pominąć
  • orzechy włoskie
  • czekolada mleczna

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier. Na koniec dodać partiami żółtka.
  2. Mąki i kakao wymieszać i przesiać. Delikatnie wmieszać do piany szpatułką.
  3. Biszkopt piec 40 min w 160ºC (z termoobiegiem). Gorące ciasto po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości kolan. Gdy biszkopt całkowicie się ostudzi wyjąć go z foremki i przekroić na 3 blaty.
  4. 200 ml mleka zagotować z cukrem do całkowitego rozpuszczenia cukru. Resztę mleka wymieszać z żółtkami jajek, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka energicznie mieszając aż powstanie budyń. Gotowy budyń przelać do miski i ułożyć na powierzchni budyniu folię spożywczą (zapobiega to powstaniu kożucha). Budyń ostudzić.
  5. Chałwę pokruszyć. Masło utrzeć mikserem i na koniec ucierania dodawać stopniowo chałwę. Na koniec dodawać stopniowo budyń, miksować do połączenia składników.
  6. Ciasto nasączamy kawą zmieszaną z likierem orzechowym. Masę chałwową dzielimy na 3 części. Układamy: biszkopt – galaretka z czarnej porzeczki – masa chałwowa – biszkopt – masa chałwowa – biszkopt. Boki i wierzch tortu smarujemy masą chałwową, wygładzamy szpatułką.
  7. Orzechy i czekoladę mleczną pokruszyć i udekorować boki i wierzch tortu.

Uwagi:

Ilość masy do tortu starczy na dwa poziomy tortu oraz na pokrycie wierzchu tortu. Jeśli chcemy masę tylko do przełożenia tortu wystarczy zmniejszyć podane proporcje o 1/3. Wówczas robimy masę z 250 ml mleka, 250 g masła, 70 g cukru, 2 żółtek, 200 g chałwy i 20 g mąki ziemniaczanej.