Wirtualna książka kucharska
Stek z tuńczyka w pieprznym sosie
Stek z tuńczyka w pieprznym sosie

Stek z tuńczyka w pieprznym sosie

Składniki:

  • steki z polędwicy tuńczyka, najlepiej o grubości 2-3 cm
  • 1 cebula
  • 1/2 kostki bulionowej warzywnej
  • 40 ml whisky (można zastąpić brandy lub białym winem)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • garść ziarenek kolorowego pieprzu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Steki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać z obu stron solą i pieprzem.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieprz rozdrobnić w moździerzu, jeśli nie macie moździerza to można pieprz wrzucić do woreczka i potłuc przez chwilę tłuczkiem do mięsa lub położyć na desce i przycisnąć mocno drugą deską – w ten sposób pieprz zrobi się bardziej aromatyczny. Jeśli używamy marynowanego pieprzu to wystarczy go posiekać nożem.
  3. Masło rozpuścić w rondelku i podsmażyć na nim cebulę przez 3-4 minuty. Dodać pieprz i smażyć jeszcze przez 1 min.
  4. Kostkę bulionową rozpuścić w 150 ml gorącej wody i powstały bulion przelać do rondelka z cebulą i pieprzem. Gotować na małym ogniu aż do wyparowania całego płynu.
  5. Wlać alkohol do sosu i podpalić zapalniczką żeby alkohol wyparował, a sos nabrał aromatu.
  6. Dodać łyżeczkę sosu sojowego, śmietankę kremówkę i gotować przez chwilę.
  7. Steki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej – po 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od pożądanego poziomu wysmażenia).

Na zdjęciu stek podany z makaronem z cukinii.