Wirtualna książka kucharska
Chleb tostowy
Chleb tostowy

Chleb tostowy

Składniki:

  • 20 g drożdży świeżych
  • ok. 400 g mąki orkiszowej jasnej (typ 650 – 700) lub mąki pszennej
  • 125 g mleka 3,5%
  • 25 g cukru
  • 1 jajko
  • 30 g masła, miękkiego
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. 25 g mąki podgrzać mieszając w 100 g wody. Odstawić do ostudzenia. TM: 5 min, 65ºC, obroty 1.
  2. Wyrobić zaczyn – 20 g drożdży podgrzać z 1 łyżeczką cukru (5g) w 125 g mleka. Odstawić zaczyn na 5 min. Zostawić na 5 min do wyrośnięcia. TM: 3 min, 37ºC, obroty 2.
  3. Do zaczynu dodać wystudzoną mąkę z wodą, mąkę, pozostały cukier (20g), jajko, sól, masło i zagnieść. TM: 5min, tryb interwał.
  4. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 min. TM: podsypywać mąką żeby ciasto lepiej się wyciągało z naczynia.
  5. Foremkę o długości ok. 30 cm nasmarować olejem. Ciasto wyjąć z miski i parę razy poskładać w rękach. Przełożyć do foremki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 min.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku 175ºC, termoobieg, 45 min. Po 25 min można przykryć wierzch chleba folią.