Wirtualna książka kucharska
Kruche ciasteczka marchewkowe z jabłkiem
Kruche ciasteczka marchewkowe z jabłkiem

Kruche ciasteczka marchewkowe z jabłkiem

Składniki:

  • 400 g marchewki
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 130 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka jabłek (4-6 sztuk)
  • cynamon
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Marchewkę należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odcisnąć. Najlepiej odciskać przez gazę albo ścierkę, ale nada się też sitko o malutkich dziurkach. TM: marchewkę rozdrabniamy 10s obroty 6, zgarniamy ze ścianek na dno naczynia miksującego i ponownie rozdrabniamy 5s obroty 6.
  2. Mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz odciśnięty miąższ z marchewki zagniatamy w ciasto i przekładamy do lodówki na co najmniej 30 min. TM: 20s obroty 4
  3. Obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i dzielimy na 8 części (jak duże jabłko można więcej).
  4. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Wycinamy kwadraty z ciasta – troszkę większe od pokrojonych cząstek jabłka. Kładziemy po kawałku jabłka na każdy kwadrat i posypujemy cynamonem. Łączymy ze sobą dwa naprzeciwległe brzegi ciasta.
  5. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy 15-20 min w temperaturze 180°C lub do momentu aż ciastka się zarumienią.
  6. Ostudzone ciastka podajemy oprószone cukrem pudrem.

Comments are closed.