2 serki topione z pieczarkami (ewentualnie kremowe)
2 kostki rosołowe
Sól, pieprz
Pulpeciki:
600 g mięsa mielonego
5 łyżek bułki tartej
2 jajka
1/2 szkl wody
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i por drobno pokroić i udusić na maśle.
Do garnka wlać 3 litry wody. Dodać pokrojone na grube plasterki pieczarki, startą na grubych oczkach marchew i podsmażone cebulę i pory. Gotować do miękkości warzyw – około 30 min.
Składniki na pulpeciki dokładnie wymieszać. Formować jak najmniejsze pulpeciki i wrzucać od razu do zupy. Gotować jeszcze około 15-20 minut.
Nabrać do miseczki trochę zupy i rozmieszać w niej dokładnie serki topione. Wlać do garnka z zupą, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.