Składniki:
- steki z polędwicy tuńczyka, najlepiej o grubości 2-3 cm
- 1 cebula
- 1/2 kostki bulionowej warzywnej
- 40 ml whisky (można zastąpić brandy lub białym winem)
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- garść ziarenek kolorowego pieprzu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Steki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać z obu stron solą i pieprzem.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieprz rozdrobnić w moździerzu, jeśli nie macie moździerza to można pieprz wrzucić do woreczka i potłuc przez chwilę tłuczkiem do mięsa lub położyć na desce i przycisnąć mocno drugą deską – w ten sposób pieprz zrobi się bardziej aromatyczny. Jeśli używamy marynowanego pieprzu to wystarczy go posiekać nożem.
- Masło rozpuścić w rondelku i podsmażyć na nim cebulę przez 3-4 minuty. Dodać pieprz i smażyć jeszcze przez 1 min.
- Kostkę bulionową rozpuścić w 150 ml gorącej wody i powstały bulion przelać do rondelka z cebulą i pieprzem. Gotować na małym ogniu aż do wyparowania całego płynu.
- Wlać alkohol do sosu i podpalić zapalniczką żeby alkohol wyparował, a sos nabrał aromatu.
- Dodać łyżeczkę sosu sojowego, śmietankę kremówkę i gotować przez chwilę.
- Steki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej – po 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od pożądanego poziomu wysmażenia).
Na zdjęciu stek podany z makaronem z cukinii.