500 g sera białego półtłustego (lub kremowego z wiaderka)
200 g czekolady (u mnie 150 g czekolady gorzkiej 64% i 50 g mlecznej)
5 jaj
200 g masła
120 g mąki
300 g cukru drobnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Czekoladę rozdrobnić, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić na chwilę do przestudzenia.
Masło utrzeć z 150 g cukru na puszystą masę. Ciągle miksując dodać do masy 3 jajka – jedno po drugim. Dodać przestudzoną (nie gorącą) roztopioną czekoladę i zmiksować do powstania jednolitej masy. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie rózgą do połączenia.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do tortownicy 3/4 masy czekoladowej.
Twaróg zmielić (TM: 30 sek, obr. 5), dodać 150 g cukru, cukier waniliowy i pozostałe 2 jajka. Zmiksować na gładką masę.
Masę serową wylać na masę czekoladową. Na wierzch wykładać łyżką resztę masy czekoladowej.
Piec w temperaturze 170°C przez około godzinę. Studzić w uchylonym piekarniku.