Wirtualna książka kucharska
Krem z dyni na mleczku kokosowym
Krem z dyni na mleczku kokosowym

Krem z dyni na mleczku kokosowym

Składniki:

  • dynia obrana i pokrojona
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnki
  • kawałek imbiru
  • mleczko kokosowe
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym.
  2. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i przez chwilę smażyć.
  3. Dodać bulion, wrzucić dynię i gotować ok. 20 min.
  4. Podsmażyć czosnek i starty kawałek imbiru i dodać do zupy.
  5. Dodać mleczko kokosowe (ok. 1/2 szklanki)
  6. Zmiksować, dodać 1 łyżkę oleju, curry, sól, pieprz.