Drożdże i cukier podgrzewamy w wodzie. TM: 3 min, 37 stopni, obroty 2.
Dodajemy mąkę, sól i słód jęczmienny i wyrabiamy ciasto – tryb wyrabiania ciasta, 4 min. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie wbijamy pięść w ciasto i kilka razy wyrabiamy dłońmi (najlepiej dłonie posypać mąką). Formujemy bochenek, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i naczynie, w którym będziemy piekli chleb (garnek kamionkowy lub naczynie żaroodporne) – 250 stopni, termoobieg.
Przekładamy chleb do garnka, nacinamy wierzch nożem i przykrywamy garnek pokrywą. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zdejmujemy pokrywę garnka i pieczemy jeszcze przez 15 minut.