Wirtualna książka kucharska
Babka majonezowa
Babka majonezowa

Babka majonezowa

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka majonezu (u mnie Winiary)
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego lub waniliowego

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Miksować dalej na sztywno, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
  2. Dodać żółtka i aromat, zmiksować.
  3. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Zmiksować z masą jajeczną na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników.
  4. Dodać majonez i również na najniższych obrotach zmiksować do połączenia składników.
  5. Przełożyć do foremki – u mnie jest to podłużna keksówka o długości 31 cm. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (góra – dół) i piec przez 45-50 min.
  6. Wyjąć z blaszki po całkowitym ostudzeniu ciasta.