Marchewkę należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odcisnąć. Najlepiej odciskać przez gazę albo ścierkę, ale nada się też sitko o malutkich dziurkach. TM: marchewkę rozdrabniamy 10s obroty 6, zgarniamy ze ścianek na dno naczynia miksującego i ponownie rozdrabniamy 5s obroty 6.
Mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz odciśnięty miąższ z marchewki zagniatamy w ciasto i przekładamy do lodówki na co najmniej 30 min. TM: 20s obroty 4
Obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i dzielimy na 8 części (jak duże jabłko można więcej).
Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Wycinamy kwadraty z ciasta – troszkę większe od pokrojonych cząstek jabłka. Kładziemy po kawałku jabłka na każdy kwadrat i posypujemy cynamonem. Łączymy ze sobą dwa naprzeciwległe brzegi ciasta.
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy 15-20 min w temperaturze 180°C lub do momentu aż ciastka się zarumienią.