25 g oleju (lub roztopionego, przestudzonego masła)
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać – ma być ciepłe, lecz nie gorące, gorący płyn mógłby zabić drożdże. TM: 3 min, 37°C obroty 1.
Drożdże, cukier i 100 g mąki i dokładnie rozmieszać – TM: 1 min obroty 3. Powstały zaczyn odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Do powstałego zaczynu dodać pozostałe 650 g mąki, wodę, olej oraz sól, wyrobić ciasto. TM: 2 min, tryb wyrabiania ciasta. Przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – czyli około 1-1,5 godziny.
Ciasto uderzyć pięścią, lekko wyrobić w rękach, uformować bochenek i przełożyć do oprószonego mąką kamiennego naczynia. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (około 30 minut).
Naciąć wierzch bochenka i oprószyć mąką.
Chleb wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika. Piec przez 10 minut w 230°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez 25-30 minut.