Wirtualna książka kucharska
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Składniki:

  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 500 g mleka w proszku
  • 1/2 szkl wody
  • 3/4 szkl cukru
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 450 g herbatników
  • Garść bakalii

Przygotowanie:

  1. Margarynę wrzucić do rondelka i rozpuścić z wodą.
  2. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści.
  3. Dodać kakao i mieszać uważając żeby się nie zbryliło. Odstawić do wystudzenia.
  4. Kilka herbatników odłożyć, resztę pokruszyć (można wrzucić do woreczka i potłuc młotkiem/tłuczkiem do mięsa/rozwałkować wałkiem).
  5. Mleko w proszku, bakalie oraz połowę pokruszonych herbatników przerzucić do miski i wymieszać z masą kakaową. Dodawać resztę herbatników ile masa przyjmie – masa będzie bardzo gęsta.
  6. Masę przełożyć do formy (ok.30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć. Jeśli zostały wcześniej herbatniki to możemy je teraz podociskać.
  7. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.