Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki kakao
- 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
Masa:
- 375 ml mleka
- 375 g masła, miękkiego
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 125 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 300 g chałwy waniliowej
Dodatki:
- galaretka z czarnej porzeczki
- 120 ml gorzkiej kawy
- 20 ml likieru orzechowego (lub kawowego) – można pominąć
- orzechy włoskie
- czekolada mleczna
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier. Na koniec dodać partiami żółtka.
- Mąki i kakao wymieszać i przesiać. Delikatnie wmieszać do piany szpatułką.
- Biszkopt piec 40 min w 160ºC (z termoobiegiem). Gorące ciasto po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości kolan. Gdy biszkopt całkowicie się ostudzi wyjąć go z foremki i przekroić na 3 blaty.
- 200 ml mleka zagotować z cukrem do całkowitego rozpuszczenia cukru. Resztę mleka wymieszać z żółtkami jajek, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka energicznie mieszając aż powstanie budyń. Gotowy budyń przelać do miski i ułożyć na powierzchni budyniu folię spożywczą (zapobiega to powstaniu kożucha). Budyń ostudzić.
- Chałwę pokruszyć. Masło utrzeć mikserem i na koniec ucierania dodawać stopniowo chałwę. Na koniec dodawać stopniowo budyń, miksować do połączenia składników.
- Ciasto nasączamy kawą zmieszaną z likierem orzechowym. Masę chałwową dzielimy na 3 części. Układamy: biszkopt – galaretka z czarnej porzeczki – masa chałwowa – biszkopt – masa chałwowa – biszkopt. Boki i wierzch tortu smarujemy masą chałwową, wygładzamy szpatułką.
- Orzechy i czekoladę mleczną pokruszyć i udekorować boki i wierzch tortu.
Uwagi:
Ilość masy do tortu starczy na dwa poziomy tortu oraz na pokrycie wierzchu tortu. Jeśli chcemy masę tylko do przełożenia tortu wystarczy zmniejszyć podane proporcje o 1/3. Wówczas robimy masę z 250 ml mleka, 250 g masła, 70 g cukru, 2 żółtek, 200 g chałwy i 20 g mąki ziemniaczanej.