Wirtualna książka kucharska
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1 duży słoik czerwonej kapusty
  • 1 jabłko (sprawdzić czy w kapuście już nie ma jabłka, bo często czerwona kapusta w słoiczkach jest już z jabłkiem)
  • kawałek pora
  • 2 marchewki
  • sok z połowy z cytryny
  • zielona pietruszka
  • majonez

Przygotowanie:

  1. Kapustę dokładnie odsączyć z wody i przełożyć do miski.
  2. Jabłko i marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłko od razu po starciu skropić sokiem z połowy cytryny.
  3. Pora drobno poszatkować.
  4. Dodać zieloną pietruszkę i majonez (2-3 łyżki).
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli za mało kwaskowata można doprawić kwaskiem cytrynowym (za dużo soku z cytryny może spowodować, że będzie zbyt rozwodniona).