Skip to content
Kruche ciasteczka z jabłkiem
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 60 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 jabłek
- cynamon
- cukier puder
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki połączyć i ugnieść ciasto – TM: 20 sek. obr. 4. Ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
- Stolnicę oprószyć mąką. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykrawać kółka.
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na grubsze plasterki (najpierw na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na 3-4 plasterki).
- Plastry jabłka układać na kółkach z ciasta. Oprószyć delikatnie cynamonem i złożyć ciasto na pół.
- Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych proporcji wychodzą dwie duże blachy ciasteczek.
- Piec około 30 min w 180°C (grzałka góra – dół) – ciastka powinny się lekko zarumienić.
- Ciastka ostudzić i posypać cukrem pudrem.