Wirtualna książka kucharska
Sernik na zimno
Sernik na zimno

Sernik na zimno

Składniki:

  • 400 g twarogu półtłustego, zmielonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny Kasi, miękka
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 2 opakowania galaretki
  • 3 szklanki gorącej wody
  • owoce sezonowe

Przygotowanie:

  1. Margarynę, żółtka i cukier utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać ser, zmiksować.
  2. Żelatynę namoczyć przez 10 min w 1/4 szklanki zimnej wody.
  3. Mleko podgrzać (nie zagotowywać), rozpuścić w nim namoczoną żelatynę, chwilę podgrzać i wlać do masy serowej.
  4. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową.
  5. Masę przełożyć do garnka i lekko podgrzać cały czas energicznie mieszając aż do uzyskania gładkiej masy.
  6. Masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm i odstawić do ostudzenia, następnie przełożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  7. Kiedy masa zastygnie przygotowujemy galaretkę – 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Ostudzamy i odkładamy na chwilę do lodówki (pilnować bo w lodówce lubi szybko stężeć). Gdy galaretka zaczyna lekko tężeć wykładamy na sernik wybrane owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.