Składniki:
- filety śledziowe matjasy (6-8 filetów, ja kupiłam 2 opakowania matjasów z Lisnera po 220g opakowanie)
- 2 małe cebule / 1 duża
- 5 jajek
- 5 ziemniaków
- 3 marchewki
- buraki czerwone 400g
- 3-4 ogórki kiszone
- papyrka słodka, papryka ostra, sól, pieprz
- woda z ogórków kiszonych (300g)
- ocet jabłkowy
- majonez
- musztarda sarepska
- sok z cytryny
- koperek
- cukier, sól, pieprz
- Śledzie płuczemy pod wodą i zalewamy 300 g wody z ogórków kiszonych i 500 ml wody zwykłej. Odstawiamy na ok. 1 godzinę.
- Cebulę kroimy drobno w kosteczkę, zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dodajemy 6 łyżek octu jabłkowego, 1 łyżkę czubatą cukru i szczyptę soli. Odstawiamy na ok. 1 godzinę.
- Jajka w temperaturze pokojowej, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez 10 min, potem przelewamy zimną wodą.
- Ziemniaki i marchewki gotujemy do miękkości, w łupinkach. Obieramy po ostudzeniu.
- Jeśli buraki surowe to najlepiej pieczemy do miękkości albo gotujemy w oddzielnym garnku niż ziemniaki i marchewka. Ja polecam użyć gotowych ugotowanych buraków.
- Przygotowujemy sos – majonez, musztarda sarepska, sok z cytryny, sól, pieprz.
- Ziemniaki, marchewkę, buraki i jajka ścieramy na tarce na dużych oczkach.
- Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę i odsączamy.
- Śledzie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę.
- Cebulę tylko odsączamy.
- Układamy sałatkę warstwowo (można zrobić na talerzu w rancie od tortownicy wtedy wygląda bardziej spektakularnie):
- na dół idą ziemniaki – wymieszane z łyżką majonezu
- potem śledzie z połową cebulki
- sos
- marchewka
- jajka
- reszta cebulki
- sos
- ogórek kiszony
- buraczki
- sos
- wierzch posypujemy koperkiem