Wirtualna książka kucharska
Szuba (śledzie pod pierzynką)
Szuba (śledzie pod pierzynką)

Szuba (śledzie pod pierzynką)

Składniki:

  • filety śledziowe matjasy (6-8 filetów, ja kupiłam 2 opakowania matjasów z Lisnera po 220g opakowanie)
  • 2 małe cebule / 1 duża
  • 5 jajek
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • buraki czerwone 400g
  • 3-4 ogórki kiszone
  • papyrka słodka, papryka ostra, sól, pieprz
  • woda z ogórków kiszonych (300g)
  • ocet jabłkowy
  • majonez
  • musztarda sarepska
  • sok z cytryny
  • koperek
  • cukier, sól, pieprz

  1. Śledzie płuczemy pod wodą i zalewamy 300 g wody z ogórków kiszonych i 500 ml wody zwykłej. Odstawiamy na ok. 1 godzinę.
  2. Cebulę kroimy drobno w kosteczkę, zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dodajemy 6 łyżek octu jabłkowego, 1 łyżkę czubatą cukru i szczyptę soli. Odstawiamy na ok. 1 godzinę.
  3. Jajka w temperaturze pokojowej, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez 10 min, potem przelewamy zimną wodą.
  4. Ziemniaki i marchewki gotujemy do miękkości, w łupinkach. Obieramy po ostudzeniu.
  5. Jeśli buraki surowe to najlepiej pieczemy do miękkości albo gotujemy w oddzielnym garnku niż ziemniaki i marchewka. Ja polecam użyć gotowych ugotowanych buraków.
  6. Przygotowujemy sos – majonez, musztarda sarepska, sok z cytryny, sól, pieprz.
  7. Ziemniaki, marchewkę, buraki i jajka ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  8. Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę i odsączamy.
  9. Śledzie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę.
  10. Cebulę tylko odsączamy.
  11. Układamy sałatkę warstwowo (można zrobić na talerzu w rancie od tortownicy wtedy wygląda bardziej spektakularnie):
    • na dół idą ziemniaki – wymieszane z łyżką majonezu
    • potem śledzie z połową cebulki
    • sos
    • marchewka
    • jajka
    • reszta cebulki
    • sos
    • ogórek kiszony
    • buraczki
    • sos
    • wierzch posypujemy koperkiem