Wirtualna książka kucharska
Szarlotka
Szarlotka

Szarlotka

Składniki:

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 450g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g masła (w oryginale była margaryna ale nigdy nie robiłam na margarynie więc na własną odpowiedzialność)
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 200g cukru drobnego
  • 1 łyżka octu
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • szczypta soli
  • 1-1,5kg jabłek (najlepszy gatunek jabłek na szarlotkę to szara reneta)
  • cynamon – wedle uznania, u mnie 1 bardzo czubata łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Przygotować kruche ciasto (można to zrobić dzień wcześniej). Zimne masło pokroić na małe kawałki, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier brązowy – wszystko zagnieść na jednolite ciasto (TM: 20sek, obr. 4)
  3. Ciasto podzielić na dwie nierówne części (ok. 1/3 ciasta i 2/3 ciasta), owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut
  4. Większą część ciasta wykleić na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok. 36x24cm). Podpiec do lekkiego zarumienienia (ok. 15 minut, 180°C grzałka góra-dół).
  5. Jabłka umyć, obrać i poszatkować (lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ja używam rozdrabniacza, można też rozdrobnić w TM). Odcisnąć z soku i wymieszać z cynamonem.
  6. Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać małymi partiami drobny cukier. Miksować kilka minut aż cukier się rozpuści. Dodać ocet. Na koniec dodać budyń w proszku i zmiksować do połączenia.
  7. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na jabłka pianę z białek, na wierzch pokruszyć pozostałą część ciasta.
  8. Piec ok. 40min w 180°C, grzałka góra- dół (lub aż ciasto ładnie się zarumieni).