Wirtualna książka kucharska
Kotleciki z łososia
Kotleciki z łososia

Kotleciki z łososia

Składniki:

Kotleciki:

  • filet z łososia bez skóry
  • pęczek koperku
  • 2 małe marchewki lub 1 duża
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryby Dar Natury (można zamiennie dać sól, pieprz, odrobinę majeranku i czerwonej papryki)

Panierka:

  • 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego

Przygotowanie:

  1. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
  2. Filet z łososia zmielić lub pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Koperek i natkę pietruszki posiekać.
  4. Wszystkie składniki na kotleciki wymieszać.
  5. Płatki kukurydziane zmiażdżyć (ja używam do tego szklanki, można łyżeczką czy krótko zmielić blenderem). Dodać resztę składników na panierkę i wymieszać.
  6. Uformować kotleciki i obtoczyć w panierce. Piec 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200ºC.