Skip to content 
			
	
	
	
		
	
		
		
			
				
				
					
						
						Kruche ciasteczka z jabłkiem
						
							
		
				
				
				
		
								 
					
					
					
						Składniki:
- 350 g mąki pszennej
 
- 200 g masła
 
- 60 g jogurtu naturalnego
 
- 1 jajko
 
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
 
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
- 4-5 jabłek
 
- cynamon
 
- cukier puder
 
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki połączyć i ugnieść ciasto – TM: 20 sek. obr. 4. Ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
 
- Stolnicę oprószyć mąką. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykrawać kółka.
 
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na grubsze plasterki (najpierw na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na 3-4 plasterki).
 
- Plastry jabłka układać na kółkach z ciasta. Oprószyć delikatnie cynamonem i złożyć ciasto na pół.
 
- Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych proporcji wychodzą dwie duże blachy ciasteczek.
 
- Piec około 30 min w 180°C (grzałka góra – dół) – ciastka powinny się lekko zarumienić.
 
- Ciastka ostudzić i posypać cukrem pudrem.