Wirtualna książka kucharska
Racuszki jabłkowe
Racuszki jabłkowe

Racuszki jabłkowe

Składniki:

  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka (u mnie mleko owsiane ale można zastąpić mlekiem krowim lub innym roślinnym)
  • 1 garść suszonych owoców (rodzynek, moreli czy żurawiny)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jajko ubić mikserem na pianę.
  2. Banana rozgnieść widelcem na jednolitą papkę i dodać do miski z jajkiem.
  3. Mąkę i sodę oczyszczoną przesiać do miski, wymieszać.
  4. Suszone owoce są opcjonalne, ja ich dodaję ponieważ nie używam w przepisie cukru. Spokojnie można zastąpić czubatą łyżeczką cukru czy innego słodziwa. Sam banan też już nadaje racuchom słodyczy więc jeśli lubimy bardziej wytrawne przekąski to można ten krok w ogóle pominąć. Owoce namoczyć we wrzątku (przez 10 – 15 minut), żeby nie były twarde, następnie drobno pokroić i dorzucić do miski.
  5. Jabłka obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne. Pokroić na kawałki – ja kroję w drobną kostkę ponieważ podaję później racuchy dziecku, ale spokojnie można kroić w większe kawałki o nieregularnych kształtach.
  6. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Podawać opróczone cukrem pudrem lub posypką z liofilizowanych jabłek.