1/2 szklanki mleka (u mnie mleko owsiane ale można zastąpić mlekiem krowim lub innym roślinnym)
1 garść suszonych owoców (rodzynek, moreli czy żurawiny)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajko ubić mikserem na pianę.
Banana rozgnieść widelcem na jednolitą papkę i dodać do miski z jajkiem.
Mąkę i sodę oczyszczoną przesiać do miski, wymieszać.
Suszone owoce są opcjonalne, ja ich dodaję ponieważ nie używam w przepisie cukru. Spokojnie można zastąpić czubatą łyżeczką cukru czy innego słodziwa. Sam banan też już nadaje racuchom słodyczy więc jeśli lubimy bardziej wytrawne przekąski to można ten krok w ogóle pominąć. Owoce namoczyć we wrzątku (przez 10 – 15 minut), żeby nie były twarde, następnie drobno pokroić i dorzucić do miski.
Jabłka obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne. Pokroić na kawałki – ja kroję w drobną kostkę ponieważ podaję później racuchy dziecku, ale spokojnie można kroić w większe kawałki o nieregularnych kształtach.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Podawać opróczone cukrem pudrem lub posypką z liofilizowanych jabłek.