Wirtualna książka kucharska
Szybki chleb orkiszowy
Szybki chleb orkiszowy

Szybki chleb orkiszowy

Składniki:

  • 450 g wody
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka słodu jęczmiennego lub 1 łyżka miodu
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej (typ 700)
  • 50 g słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Słonecznik i siemię lniane zmielić, TM: 30 sekund, obroty 10.
  2. Wodę, drożdże  i słód jęczmienny rozmieszać. Słód jęczmienny można zastąpić miodem, syropem daktylowym / z agawy. TM: 2 min, 37°C, obroty 2.
  3. Dodać mąkę, zmielone ziarna słonecznika i siemienia, sól i wyrobić ciasto, TM: 1 min, tryb wyrabiania ciasta.
  4. Ciasto przełożyć do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nienagrzanego piekarnika na 200°C z termoobiegiem. Piec 1 godzinę.