Skip to content
Szybki chleb orkiszowy
Składniki:
- 450 g wody
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka słodu jęczmiennego lub 1 łyżka miodu
- 500 g mąki orkiszowej jasnej (typ 700)
- 50 g słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Słonecznik i siemię lniane zmielić, TM: 30 sekund, obroty 10.
- Wodę, drożdże i słód jęczmienny rozmieszać. Słód jęczmienny można zastąpić miodem, syropem daktylowym / z agawy. TM: 2 min, 37°C, obroty 2.
- Dodać mąkę, zmielone ziarna słonecznika i siemienia, sól i wyrobić ciasto, TM: 1 min, tryb wyrabiania ciasta.
- Ciasto przełożyć do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nienagrzanego piekarnika na 200°C z termoobiegiem. Piec 1 godzinę.