Skip to content
Udka z kurczaka w sosie miodowym z balsamico i Serrano szynką
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 100g szynki serrano
- 250 g ocet Balsamico ciemny
- sól, pieprz
- miód
- olej do pieczenia
Wykonanie:
- Udka posolić i posypać pieprzem, przysmażyć na patelni razem z Serrano szynką i czosnkiem.
- Zdjąć z patelni udka i przełożyć do naczynia do zapiekania (zaubermeister)
- Miód wymieszać z balsamico i polać udka.
- Na udka wyłożyć szynkę z czosnkiem.
- W nagrzanym piekarniku na 180-200 stopni piec z przykrywką ok. 45 minut
- Po 45 min. dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i piec dalej 15 minut.
- Ja zdjęłam przykrywkę i zsunęłam tą szynkę pod udka, żeby skórka udek była bardziej chrupiaca.
Smacznego 🙂