Wirtualna książka kucharska
Udka z kurczaka w sosie miodowym z balsamico i Serrano szynką
Udka z kurczaka w sosie miodowym z balsamico i Serrano szynką

Udka z kurczaka w sosie miodowym z balsamico i Serrano szynką

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g szynki serrano
  • 250 g ocet Balsamico ciemny
  • sól, pieprz
  • miód
  • olej do pieczenia

Wykonanie:

  1. Udka posolić i posypać pieprzem, przysmażyć na patelni razem z Serrano szynką i czosnkiem.
  2. Zdjąć z patelni udka i przełożyć do naczynia do zapiekania (zaubermeister)
  3. Miód wymieszać z balsamico i polać udka.
  4. Na udka wyłożyć szynkę z czosnkiem.
  5. W nagrzanym piekarniku na 180-200 stopni piec z przykrywką ok. 45 minut
  6. Po 45 min. dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i piec dalej 15 minut.
  7. Ja zdjęłam przykrywkę i zsunęłam tą szynkę pod udka, żeby skórka udek była bardziej chrupiaca.

Smacznego 🙂

Comments are closed.