Składniki:
- 2 duże cukinie
- 3 marchewki
- 3 jajka
- 7 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
- 3 czubate łyżki mąki owsianej
- sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku (u mnie posypka do kanapek z Daru Natury)
Przygotowanie:
- Cukinie zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć sok.
- Zetrzeć marchewki, również na grubych oczkach.
- Dodać jajka, płatki drożdżowe, mąkę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
- Nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200°C z włączonym termoobiegiem przez 15 min, po tym czasie szpatułką odwrócić placuszki na drugą stronę i jeszcze piec 5 min.
- Podawać na ciepło najlepiej razem z sosem czosnkowym albo tza-tzikami.
