Wirtualna książka kucharska
Placuszki cukiniowo-marchewkowe z piekarnika
Placuszki cukiniowo-marchewkowe z piekarnika

Placuszki cukiniowo-marchewkowe z piekarnika

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 3 marchewki
  • 3 jajka
  • 7 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 3 czubate łyżki mąki owsianej
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku (u mnie posypka do kanapek z Daru Natury)

Przygotowanie:

  1. Cukinie zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć sok.
  2. Zetrzeć marchewki, również na grubych oczkach.
  3. Dodać jajka, płatki drożdżowe, mąkę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200°C z włączonym termoobiegiem przez 15 min, po tym czasie szpatułką odwrócić placuszki na drugą stronę i jeszcze piec 5 min.
  5. Podawać na ciepło najlepiej razem z sosem czosnkowym albo tza-tzikami.